Over Peter de Jong


Hoe het begon

Mijn eerste digitale camera kocht ik in 2001. Het was een compacte Canon IXUS met 2.1 megapixels. Fotografie heeft mij altijd geboeid. Ik hou van spontane foto’s die een verhaal vertellen en echt zijn. Pas in 2011 kocht ik mijn eerste spiegelreflex camera, een instapmodel van Nikon. Pas toen begon de interesse in fotografie echt. Ik wilde dat mijn foto’s geen lucky shots meer waren, maar dat ik de foto’s ging maken zoals ze in mijn hoofd zaten. Ik wilde minder aan het toeval overlaten en vastleggen wat ik belangrijk vond. Ik ben mij toen gaan verdiepen in de vele aspecten van de fotografie. Na een aantal inspirerende cursussen van Edwin Wiekens werd de passie voor de fotografie steeds groter, ging ik meer snappen van de techniek en ontdekte ik dat er nog heel veel te leren is! Ik leer nog iedere dag en ik ontdek steeds meer dingen waar ik meer van wil weten en waar ik beter in wil worden.

Het moment

De grootste voldoening haal ik uit het vastleggen van ‘het moment’. Dat kan een sportwedstrijd zijn, een bruiloft, een optreden van een artiest of een willekeurige passant met een markante kop. Mijn beste foto’s pakken de sfeer en de emotie van het moment en hebben doordoor een extra dimensie. Ik streef ernaar om zo min mogelijk te regisseren en mensen te laten poseren.

Theater

Een aantal jaar gelden vroeg een vriendin of ik wat foto’s wilde maken tijdens de jaarlijkse voorstelling van haar toneelvereniging. Ik ben op die uitnodiging ingegaan, maar wat was dat lastig! Steeds wisselende lichtomstandigheden met heel weinig licht. Maar wat een uitdaging om met foto’s thuis te komen waar iedereen blij van wordt! Ik word regelmatig gevraagd door toneelverenigingen. En als men het vriendelijk vraagt kan ik maar moeilijk nee zeggen.

Urbex

Twee jaar geleden deed ik mijn eerste workshop Urbex fotografie. Sinds die eerste keer ben ik gepakt door deze vorm van fotografie. Ik reis regelmatig met een aantal mafkezen door Europa op zoek naar vervallen gebouwen en klauter (soms illegaal) door kelderraampjes op zoek naar het verval dat bij gebouwen hoort waar de tijd lang stil heeft gestaan. Het zijn de plekken waar de natuur de strijd begint te winnen van wat ooit door de mens gebouwd is. Deze gebouwen hebben een verhaal te vertellen en ik leg mijn interpretatie van dat verhaal vast.

Concerten

In december 2016 ben ik begonnen als concertfotograaf bij Mezz in Breda. Dat kwam een beetje op mijn pad. Ik had eigenlijk niet zo heel veel met concertfotografie en ik heb de eerste keer dat ik een concert fotografeerde vooral veel publiek op de foto gezet. Ik kreeg daar heel veel positieve reacties op! In plaats van de zoveelste foto van een zingend hoofd werd de sfeer van de avond getroffen! Ik zoek graag alternatieve standpunten en schroom niet om het podium op te klimmen om de band en de interactie met het publiek vast te leggen. Een nieuwe passie is geboren!

Steeds beter

Ik ben altijd op zoek naar de perfecte plaat, met het beste standpunt, de mooiste belichting, de juiste scherptediepte en vooral het juiste moment. Ik ben nog steeds aan het groeien en aan het verbeteren. Ik denk dat er nooit een moment komt dat ik klaar ben met leren en verbeteren. Door de jaren heen is mijn fototas gevuld met de mooiste apparatuur van Nikon. Met het beter worden in fotograferen groeide bij mij de wens om over steeds betere body’s en lenzen te beschikken. Dat ene moment moet natuurlijk wel perfect vastgelegd worden!

Jij ook?

Ik ben geen professionele fotograaf die je in kunt huren voor van alles en nog wat. Maar als jij een leuk evenement hebt, een theater uitvoering, een concert, een paar mooie platen voor je website of wellicht wil je een nieuwe profielfoto op social media dan kan je mij altijd een berichtje sturen!

Facebook     LinkedIN


Peter! Wat een vette foto’s heb je gemaakt gisteren! Je hebt de sfeer van de avond geweldig vastgelegd door veel publiek mee te nemen in je beelden!

Lenny Boschmann
marketing Mezz Breda

WoW, Peter.Wat een prachtige foto’s heb je gemaakt bij de officiele opening van Het Muziekhuis. Superbedankt!

Jan van Rijckevorsel
Het Muziekhuis, Rijsbergen

Wat een ongelooflijk gave foto’s heb je gemaakt op onze bruiloft. Echt genieten die foto’s van jou!

Peter Vos
'de' bruidegom

Je hebt ons dit jaar weer verrast met je geweldige foto’s van onze toneeluitvoering. Jouw fotos’s worden massaal gedeeld via social media!

Bas van de Ree
toneelvereniging het Witte Water, Breda